Oliebehandling af køkkengrej i træ

1 Kommentar

Oliebehandling af køkkengrej i træ

Et olieret træprodukt bør olieres med en vegetabilsk madolie før ibrugtagning, ligesom behandlingen bør gentages en gang om måneden for at optimere holdbarheden. Anvend altid fødevaregodkendt olie, eksem- pelvis koldpresset raps eller solsikkeolie. Giv produktet et tykt lag olie, og lad det stå og trække i 10-15 min. Aftør produktet grundigt med en tør klud og lad det hvile 10-12 timer, før det tages i brug igen.

Med tiden forsvinder oliebehandlingen, og fibrene kan rejse sig. Hvis overfladen bliver meget ru, anbefales det at slibe let med sandpapir (ikke grovere end korn 220) i åreretningen. Husk at rengøre grundigt. Oliebehand- ling anbefales efter slibning.

Vask træproduktet straks efter brug
Lad ikke træproduktet stå uvasket alt for længe. Vask det grundigt i en mild sæbe og tør det efter med et viskestykke. Lad det derefter lufttørre. Læg det ikke for hurtigt ned i en skuffe, eller andre steder, hvor fugten ikke kan fordampe.

Put aldrig træprodukter i opvaskemaskinen
Produkter i træ har ikke godt af den konstante høje varme og fugtighed i en opvaskemaskine. Vaskes træ- produkter i opvaskemaskinen, vil der forekomme revner.
Bliver et træprodukt brugt jævnligt og plejet med kærlig omsorg, vil det patinere og blive smukkere år for år.

Træprodukter fra eksempelvis Morsø er udført i egetræ, som er enestående ved at have et meget højt naturligt indhold af bakteriedræbende garvesyre. Effekten af garvesyren i egetræet har længe været kendt og anvendt i vinens verden. Her har der i århundreder været tradition for at lagre vinen på egetræsfade for at øge indholdet af garvesyre, hvilket netop øger holdbarheden markant som følge af lavere bakterieindhold.

 


1 Response

Britta
Britta

juni 25, 2023

I indledningen skriver I “behandling af olierede træprodukter”.
Jeg har købt mig en grydeslev i råt træ, og har et par dumme spørgsmål:
- gælder samme procedure for ikke-olierede produkter?
- skal jeg vaske sleven før jeg eventuelt smører den ind?
På forhånd tak for svar og god søndag
Britta Hegelund
Brøndbyøster

Skriv en kommentar

Tilmeld dig vores nyhedsbrev