Oliebehandling af køkkengrej i træ

Oliebehandling af køkkengrej i træ

Et olieret træprodukt bør olieres med en vegetabilsk madolie før ibrugtagning, ligesom behandlingen bør gentages en gang om måneden for at optimere holdbarheden. Anvend altid fødevaregodkendt olie, eksem- pelvis koldpresset raps eller solsikkeolie. Giv produktet et tykt lag olie, og lad det stå og trække i 10-15 min. Aftør produktet grundigt med en tør klud og lad det hvile 10-12 timer, før det tages i brug igen.

Med tiden forsvinder oliebehandlingen, og fibrene kan rejse sig. Hvis overfladen bliver meget ru, anbefales det at slibe let med sandpapir (ikke grovere end korn 220) i åreretningen. Husk at rengøre grundigt. Oliebehand- ling anbefales efter slibning.

Vask træproduktet straks efter brug
Lad ikke træproduktet stå uvasket alt for længe. Vask det grundigt i en mild sæbe og tør det efter med et viskestykke. Lad det derefter lufttørre. Læg det ikke for hurtigt ned i en skuffe, eller andre steder, hvor fugten ikke kan fordampe.

Put aldrig træprodukter i opvaskemaskinen
Produkter i træ har ikke godt af den konstante høje varme og fugtighed i en opvaskemaskine. Vaskes træ- produkter i opvaskemaskinen, vil der forekomme revner.
Bliver et træprodukt brugt jævnligt og plejet med kærlig omsorg, vil det patinere og blive smukkere år for år.

Træprodukter fra eksempelvis Morsø er udført i egetræ, som er enestående ved at have et meget højt naturligt indhold af bakteriedræbende garvesyre. Effekten af garvesyren i egetræet har længe været kendt og anvendt i vinens verden. Her har der i århundreder været tradition for at lagre vinen på egetræsfade for at øge indholdet af garvesyre, hvilket netop øger holdbarheden markant som følge af lavere bakterieindhold.

 


Skriv en kommentar

Tilmeld dig vores nyhedsbrev