Støbejern - guide til vedligehold af støbejernspander og -gryder

4 Kommentare

Støbejern - guide til vedligehold af støbejernspander og -gryder

I DENNE VEJLEDNING VISER VI, HVORDAN DU KAN BRUGE DINE STØBEJERNSPANDER OG -GRYDER BEDST MULIGT I MADLAVNINGEN SAMT HVORDAN DE RENGØRES OG VEDLIGEHOLDES.

PASSER DU GODT PÅ DIT STØBEGODS, KAN DET HOLDE I GENERATIONER.

Uanset om det er i udekøkkenet eller inden døre, er køkkengrej i støbejern altid en fornøjelse af lave mad med. Støbejern har fremragende egenskaber, når det gælder oplevelse, smag og holdbarhed. 

HVORFOR VI HOLDER AF KØKKENGREJ I STØBEJERN?

Uanset om man er hjemme eller ude i naturen, elsker vi madlavning på disse tunge svende. Her er nogle af grundene til, at støbejern er så populært:

↠Super alsidig. Du kan lave næsten alt på en støbejernspande eller -gryde

↠Det er næsten uforgængeligt og vil holde i årevis

↠Kan placeres over åben ild, på rødglødende kul eller i ovnen derhjemme

↠Kan opvarmes til ekstremt høje temperaturer

↠Støbejern har stor varmeopbevaring

↠Støbejernets non stick-belægning kan genskabes igen og igen

NON STICK-BELÆGNING

Overfladen af ​​støbejernsgryder og -pander består af mikroskopiske små huller. Når olien opvarmes på overfladen, binder olien sig til de små huller og skaber en glat plastlignende overflade. Denne reaktion betegnes som polymerisering, men går under ”non stick-belægning” i almindelig tale.

Denne belægning kan opbygges eller nedbrydes over tid. Når belægning begynder at blive mat, og du ved normale temperaturer oplever, at maden sætter sig fast, er det typisk tegn på, at du bør indbrænde dit støbejern på ny.

De mest almindelige måder støbejern mister sin belægning på:

↠Overdreven rengøring (skrubben) og/el. brug af opvaskemiddel

↠Rustdannelse. Sker typisk når støbejernet bliver sat væk uden grundig aftørring

↠Tilberedning af meget sure fødevarer

 Heldigvis er det aldrig for sent at genoprette belægningen!

SÅDAN INDBRÆNDER DU STØBEJERN

Næsten alle nye støbejernspander og -gryder kommer indbrændt fra producenten. Det giver et godt udgangspunkt, men vi anbefaler altid at lægge et eller flere lag på.

Hvis du er i besiddelse af støbejern, hvor belægningen er slidt ned eller endda er begyndt at ruste, så fortvivl ikke! Det kan blive så godt som nyt.

Her er en list over de ting, du skal bruge:

↠Ståluld

↠Mild opvaskesæbe

↠Fnugfri klud

↠Aluminiumsfolie

↠Umættet olie (hørfrøolie eller rapsolie)

 

Hvad er den bedste olie til indbrænding af støbejern?

Flerumættet olier er bedst til indbrænding, fordi deres kemiske struktur er mere re-aktiv end mættede olier. Dette gør det lettere for dem at polymerisere til metallet. Mættede fedtstof, såsom svinefedt, blev almindeligvis anvendt tidligere, fordi de var billige og let tilgængelige. Men fra et molekylært perspektiv er de mindre ideelle.

Vi har spurgt flere af vores producenter og skal de ikke anbefale deres egen plejeserie er de ret enige om at hørfrøolie eller rapsolie er de bedste til formålet.

Indbrænding  Step-by-Step:

  1. Rengøring

Fugt dit ståluld med vand og kom en dråbe opvaskemiddel på, skrub hele støbejernspanden- gryden: top, bund, sider og håndtag - det hele. Hvis panden har nogle rustne pletter, skal du sørge for at skrubbe dem ned til det blotte metal. Når du er færdig skal der være nul rust på panden eller gryden.

En hurtig note til anti-sæbe fanatikerne. Det er rigtigt at man ikke bør anvende opvaskemiddel til daglig rengøring af støbejern. Mere om sidstnævnte, men for nu er en lille smule sæbe til at renovere og genopfriske dit støbejern fint.

  1. Skyl og tør af

Skyl panden- gryden og tør den af. Det er vigtigt at støbejernet er helt tørt. Hvis det er fugtigt, eller du har svært ved at få panden- gryden helt tør, skal du placere den på en varmekilde over middel varme, indtil alt vand er dampet væk.

  1. Indsmøring i olie

Når gryden er tør (og afkølet), skal støbejernet gnides ind i olie. Olien skal fordeles med en fnugfri klud i et tyndt lag: top, bund, sider og håndtag. Du børe tørre alt overskydende olie af – det overskydende olie, kan ende med at blive klæbrig efter opvarmningen, hvilket ikke er det resultat, vi ønsker! Støbejernspanden eller -gryden skal se næsten tørt ud, når du er færdig med dette trin.

  1. Indbrænding

Når du er færdig med trin 3, skal støbejernet i oven. Det kan være en fordel at lægge det på hovedet da overskydende olie på den måde kan løb af. Det kan være nyttigt at lægge et stykke bagepapir i bunden af oven for at fange eventuelle dråber. Støbejernet ”bages” i 1 time ved 230 grader.

Processen her kan med lidt øvelse fortages over åben ild.

  1. Afkøling

Sluk for ovnen og lad den afkøle, med ovndøren lukket. Når ovnen er afkølet kan støbejernet fjernes.

  1. Gentag

Gentag trin 3-5 mindst to gange (mere hvis du har tid til det!).

I slutningen af ​​processen bør belægningen på dit støbejern være en blank, nonstick sort.

Madlavning over bål

Madlavning med støbejern

En af de nemmeste måder at opretholde belægningen på dit støbejern, er ved at lave mad med det regelmæssigt.

Men før du begynder at lave mad, er der få ting, du gerne bør have for øje.

Forvarm.

Støbejern tager længere tid at varme op end andre typer køkkengrej. Så før du begynder at lave mad, er det en god ide at forvarme din støbejernspande eller -gryde lidt. Derudover vil forvarmning hjælpe med at forhindre, at råvarer brænder sig fast under madlavningen. 

Brug fedtstof.

Brug lidt fedtstof under tilberedningen. Afhængigt af hvad du laver mad, bør normalt tilføjes en lille smule fedtstof, især til retter med æg.

Undgå sure fødevarer.

Mens det er fint at lave en hurtig tomatsauce eller af og til lave simreretter med eksempelvis vin, bør du undgå sure fødevarer. Over tid vil disse syreren fra fødevarene begynde at nedbryde støbejernets belægning.

Metalredskaber kan også bruges.

Medmindre du er rigtig voldsom, vil metalredskaber ikke beskadige belægningen af dit støbejern.

Sådan rengøres dit støbejern.

Det bedste tidspunkt at rengøre dit støbejern på, er efter at det afkølet lidt, men ikke helt. En lun pande gør rengøringen meget lettere. Hvis du har ladet det køle helt, skal du ikke bekymre dig. Hæld lidt vand i din pande- gryde og sæt det tilbage over varmen, indtil den er varm igen.

Der er mange myter og misforståelser, når det kommer til rengøring af støbejern.

Moderater mængder af opvaskemiddel skader ikke dit støbjern. Din belægning vil ikke tage skade og det skyldes, at belægningen ikke består af olie længere. Olien har gennemgået en kemisk reaktion og er nu en polymeriseret blødgjort belægning. Så en lille smule sæbevand vil ikke vaske belægningen væk.

Mens sæbevand ikke er af den store betydning, er det heller ikke altid nødvendigt. Varmt vand er ofte alt, hvad vi selv bruger, når vi er ude.

Brug en blød børste, den hårde side af en svamp eller tilsæt lidt grov køkkensalt. Så får du som regel bugt med selv svære og hårdtbrændte madrester.

Skyl så af og tør af. Det er vigtigt at sikre, at støbejernspanden og -gryden er helt tør. Selv en lille mængde vand kan resultere i rustdannelse.

Sådan opbevares støbejern.

Hvis dit støbejern har en rigtig god belægning allerede, så er det fint at opbevare det efter vask og tørring. Men hvis du vil forkæle dit støbejern yderligere kan du gøre følgende:

Tør indersiden af ​​panden med et meget tyndt lag olie. Placer din pande- gryde på en varmekilde og varm den forsigtig op, indtil den begynder at ryge. Sluk for varmen og lad den afkøle.

På den måde sikre du at dit støbejern har fået den rette pleje og du undgår samtidig at olien bliver harsk.


4 Responses

Sussi Petersen
Sussi Petersen

april 14, 2024

Jeg har en støbejernspande, der trænger til en smule kærlighed… Håndtaget af træ, er i tvivl om indbrændingen. Kan jeg ville noget om træhåndtaget?

Elisaneth
Elisaneth

maj 11, 2023

Jeg skal i gang med at rense en pande vi har og ikke på hvad du skal bruge listen , der står bla. Aluminiumsfolie Men ikke hvad det skal bruges til i vejledningen – så mit spørgsmål er jo så hvad det skal bruges til ??
Mvh Elisabeth

Brian
Brian

juli 13, 2021

Sagtens, ellers jan du gøre det over et bål eller en meget varm grill. Søg evt. på YouTube, her findes flere videoer, processen er den samme på cast iron (støbejern) eller på carbon steel (jernpander).

Mia
Mia

juni 21, 2021

Davs. Jeg har arvet en støbejernspande, der trænger til en smule kærlighed… Håndtaget af træ kan desværre ikke tåle ovn, så er lidt i tvivl om indbrændingen. Kan det gøres på komfuret?

Skriv en kommentar

Tilmeld dig vores nyhedsbrev