Varme hveder til Store Bededag - Historie og lækker opskrift

Varme hveder

Varme hveder til Store Bededag

Hveder i støbejernsfad – nem og hurtig bålmad af
Forberedelsestid: 45 minutter
Tilberedningstid: 20 minutter
12 stk. hveder
Espegard støbejernsfad

Nyd duften af nybagte, lune hveder med kardemomme

Ingredienser:
  • 1/2 pakke gær
  • 3 dl sødmælk
  • 40 gram smeltet smør
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • 500 gram hvedemel
  • 1  tsk. kardemomme
  • 1 æggehvide
Traditionen med at spise varme hveder opstod, fordi bededag skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag. Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil gudstjenesten og måtte hverken arbejde, rejse, lege eller spille.

Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage frisk brød på dagen. I stedet bagte bagerne hvedeknopper aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden bededag og varme dem på selve dagen. I dag spiser de fleste dog hvederne aftenen før Store Bededag.


Fremgangsmåde:
Smelt smørret i en gryde, og tilsæt mælk, sukker, salt og og til sidst kardemomme.

Når smørret og de øvrige ingredienser er lunkent, røres gæret i.

Pisk æggehvide og vend det i, samtidig med at du tilsætter melet.

Ælt dejen, og lad den hæve tildækket med film over et par timer. Form 12 boller af dejen, og læg dem tæt i et emaljeret støbejernsfad eller i en almindelig bradepande.

Lad hvederne efterhæve i 30 minutter eller indtil de er hævet så meget, at de hænger sammen. Pensel dem med vand eller æg og bag i 20 minutter ved 180°C (varmluft: 160°C). I ovn, grill eller pizzaovn.

Server de friskbagte hveder med eksempelvis smør eller syltetøj – eller gem til dagen efter, flæk dem og varm dem i ovnen, på grillristen eller i brødristeren inden servering.

Har du brug for et perfekt ildfast støbejernsfad? Prøv vores Espegard støbejernsfad

Varme hveder
Nøgleord: vrme hveder, hveder store bededag, ildfast fad

Skriv en kommentar

Tilmeld dig vores nyhedsbrev