Varme hveder til Store Bededag - Historie og lækker opskrift

April 25, 2018

Varme hveder

Nyd duften af nybagte, lune hveder med kardemomme. Bag dem i et ildfast fad, så opnår du den karakteristiske facon på hvederne.

Traditionen med at spise varme hveder opstod, fordi bededag skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag. Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil gudstjenesten og måtte hverken arbejde, rejse, lege eller spille.

Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage frisk brød på dagen. I stedet bagte bagerne hvedeknopper aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden bededag og varme dem på selve dagen. I dag spiser de fleste dog hvederne aftenen før Store Bededag.

Du skal bruge: (12 stk)

  • 1/2 pakke gær
  • 3 dl sødmælk
  • 40 gram smeltet smør
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • 500 gram hvedemel
  • 1  tsk. kardemomme
  • 1 æggehvide

Smelt smørret i en gryde, og tilsæt mælk, sukker, salt og og til sidst kardemomme. Når smørret  og de øvrige ingredienser er lunkent, røres gæret i.

Pisk æggehvide og vend det i, samtidig med at du tilsætter melet. Ælt dejen, og lad den hæve tildækket med film over et par timer. Form 12 boller af dejen, og læg dem tæt i et emaljeret støbejernsfad eller i en almindelig bradepande. Lad hvederne efterhæve i 30 minutter eller indtil de er hævet så meget, at de hænger sammen. Pensel dem med vand eller æg og bag i 20 minutter ved 180°C (varmluft: 160°C). I ovn, grill eller pizzaovn.

Server de friskbagte hveder med eksempelvis smør eller syltetøj – eller gem til dagen efter, flæk dem og varm dem i ovnen, på grillristen eller i brødristeren inden servering.

Velbekomme!


Skriv en kommentar


Findes også i Opskrifter

Æbleskiver på bål - Mad over bål
Æbleskiver - Mad over bål

Oktober 18, 2018

Læs mere
Græsk fladbrød - Mad over bål - Outdoor Cooking
Græsk fladbrød - Mad over bål

Oktober 17, 2018

Læs mere
Æbledessert - Bålmad - mad over bål
Varm æblegrød - Mad over bål

Oktober 09, 2018

Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev