Varme hveder til Store Bededag - Historie og lækker opskrift

April 25, 2018 2 min. læsning

Varme hveder

Varme hveder til Store Bededag

Varme hveder til Store Bededag af 25. april 2018

Nyd duften af nybagte, lune hveder med kardemomme.

Forberedelsestid: 45 minutter
Bagetid: 20 minutter
Til: 12 stk. hveder
Espegard støbejernsfad

Traditionen med at spise varme hveder opstod, fordi bededag skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag. Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil gudstjenesten og måtte hverken arbejde, rejse, lege eller spille.

Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage frisk brød på dagen. I stedet bagte bagerne hvedeknopper aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden bededag og varme dem på selve dagen. I dag spiser de fleste dog hvederne aftenen før Store Bededag.

Varme hveder tilberedt i støbejernsfad

Bag dem i et ildfast fad, så opnår du den karakteristiske facon på hvederne.

Ingredienser:
  • 1/2 pakke gær
  • 3 dl sødmælk
  • 40 gram smeltet smør
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • 500 gram hvedemel
  • 1  tsk. kardemomme
  • 1 æggehvide

Fremgangsmåde:

Smelt smørret i en gryde, og tilsæt mælk, sukker, salt og og til sidst kardemomme.

Når smørret og de øvrige ingredienser er lunkent, røres gæret i.

Pisk æggehvide og vend det i, samtidig med at du tilsætter melet.

Ælt dejen, og lad den hæve tildækket med film over et par timer. Form 12 boller af dejen, og læg dem tæt i et emaljeret støbejernsfad eller i en almindelig bradepande.

Lad hvederne efterhæve i 30 minutter eller indtil de er hævet så meget, at de hænger sammen. Pensel dem med vand eller æg og bag i 20 minutter ved 180°C (varmluft: 160°C). I ovn, grill eller pizzaovn.

Server de friskbagte hveder med eksempelvis smør eller syltetøj – eller gem til dagen efter, flæk dem og varm dem i ovnen, på grillristen eller i brødristeren inden servering.

Har du brug for et perfekt ildfast støbejernsfad? Prøv vores Espegard støbejernsfad


Skriv en kommentar


Findes også i Opskrifter

Gløgg opskrift
Opskrift på Gløgg - En herlig vinter klassiker

December 08, 2018 1 min. læsning

Læs mere
Risengrød opskrift
Risengrød - En juleklassiker

November 29, 2018 1 min. læsning

Læs mere
Andesteg - Mortens aften
Andesteg som i gamle dage

November 10, 2018 2 min. læsning

Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV